Tartiflette er en fransk ret fra Jura området. Oprindeligt lavet for at øge salget af osten Reblochon.
Er man på stedet fås denne dejlige ret i flere varianter. Vi synes dog bedst om den mere cremede variant, hvilket nok også er den mest originale version. Denne serveres i et rygende varm portionsfad med tilbehør af dejlig sprød salat. Konsistensen skal helst være cremet. Bliver den for tør virker den kageagtig og kedelig. Visse steder anvendes der mere cremefraiche end beskrevet i opskriften. Ved at skubbe fyldet lidt væk fra fadsiderne vil den dejlige cremefraiche sovs samle sig i kanterne og koge når den serveres. Andre steder kan man få retten serveret f.eks. i en stor udhulet bagt kartoffel. I såfald er retten mere tør.
Det er en smagssag hvor meget Reblochon der skal bruges til hver person, men regner man med ca. 80 g er det ikke helt forkert. Ønsker man yderligere kraftig smag tilsætter man blot noget mere næste gang man laver denne dejlige ret.
Tartiflette
Course: Ingen kategori2
servings30
minutes40
minutesIngredienser
700 g kartofler
2 rødløg, finthakket
1 hvidløg (etfeds), knust
150 g bacon
180 g kogt skinke
5 dl creme fraiche 18%
(Vil du have en lettere ret, så lav ikke Tartiflette)3 dl hvidvin (halvtør)
Ca. 150-200 g Reblochon eller Morbier (dvs. 1/2 ost) (Reblochon er den helt rigtige)
Opskrift
Skræl kartoflerne og kog dem netop møre i saltet vand.
Køl kartoflerne af og skær dem i skiver.
Bacon og skinke skæres i skiver og derefter i mundrette stykker.
Steg baconen gylden i en dyb stegepande og tilsæt derefter løg og hvidløg. Steges til løgene er gyldne.
Tilsæt skinken og lad det stege med et øjeblik.
Tilsæt creme fraiche og hvidvin og smag til med salt og peber.
Vend kartoflern forsigtigt i og lad det simre et par minutter.
Det må ikke koge for meget ind.Skræl skorpen af osten og skær den i tynde skiver.
Tag to smurte ovnfaste portionsfade (ca. 16x11x4 cm) og fordel halvdelen af kartoffelblandingen i fadene.
Læg halvdelen af osteskiverne ovenpå kartoflerne.
Fordel resten af kartoflerne i fadene og læg derpå resten af osten på.
Sæt fadene i en 200 grader varm ovn i ca. 20 min. til overfladen er gylden og boblende.
Kommentar
- En ting der derudover skal bemærkes i ovenstående overskrift, er rækkefølgen hvormed “sovsen” blandes med kartoflerne. Bemærk at vi anbefaler at sovsen laves helt færdig INDEN kartoflerne forsigtigt vendes i. Dette sikrer, at man får et nemmere og bedre slutresultat.
Til 2 personer:
Tilbehør
Salat, fx Lollo rosa eller lignende
Dressing:
2 spsk olivenolie
1 spsk balsamico hvidvinseddike
Ca. 1 tsk dijonsennep
salt og peber